عکسهای دعا خلیل اسود دختر 16 ساله کرد عراقی که توسط خانواده اش سنگسار شد
به مناسبت اعدام عاملان این جنایت
“دعا خلیل اسود ” نوجوان ۱۷ ساله کرد عراقی ، به جرم عاشقی و با نام غیرت ، با حیوانیترین شکل به قتل رسید ( گزارش یک جنایت )
در ۷ آوریل ٢۰۰۷ در کردستان عراق جنایتی غیر قابل تصور و وحشیانه اتفاق افتاد. خبر بیست روز بعد از حادثه، زمانی در جهان انعکاس یافت که چند صحنه از فاجعه بصورت فیلمی که با یک تلفن همراه گرفته شده بود پخش شد. Asuda، سازمان مبارزه با خشونت علیه زنان در بیانیه اش در تاریخ ٢۶ آوریل برای اولین بار خبر را به گوش جهانیان رساند. WADI هم یک سازمان کمک به کردستان عراق، که مقرش در اطریش است و سازمان عفو بین الملل در ٢٧ آوریل خبر را انتشار دادند. شبکه تلویزیونی ” “ CNN در دو مرحله اقدام به پخش فیلم این جنایت که توسط تلفن همراه تصویر برداری شده نمود . و سایت یاهو در قسمت کلیپ های ویدویی این جنایت را به نمایش گذاشت . .
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، دعا خلیل اسود نوجوان ۱۷ ساله از فرقه ایزدی یا یزیدی، که به جرم دوست داشتن یک پسر عرب سنی از طرف اطرافیان و جوانان متعلق به فرقه یزیدی سنگسار شد . (در این فرقه عاشق جوانی مسلمان شدن گناهی نابخشودنی است. جرمی که جز مرگ تاوانی ندارد. ) این واقعه در مرکز شهر موصل و یا شهر بشیقه در کردستان عراق و با حضور عده زیادی از جمله پلیس محلی اتفاق افتاد. گویی در این جامعه نیرو و یا افرادی نبودند که دعای نوجوان را از زیر دست مشتی متعصب و جانی خلاص کنند. در حالی که چندین نفر با تلفن همراه از این واقعه فیلم و عکس می گرفتند٬ تعدادی با سر و صدا و داد و فریاد او را سنگسار کردند.
اما آنچه اتفاق افتاد سنگسار نبود، بلکه حیوانی ترین عملی بود که می توانست توسط انسان انجام شود.
دعا دختر ۱۷ ساله کرد در وسط میدان به وسیله افرادی با لگد ، سنگ و بتون مورد حمله قرار گرفت متاسفانه خانواده و بستگان دعا در جلوی صف بودند. غم انگیز تر از همه آن بود که تعدادی جوان نیز از این فرصت استفاده کردند و به برهنه کردن این نوجوان ۱۷ ساله پرداختند و دعای نوجوان در میان لگد ها و ضربات مرگبار اطرافیان به پوشاندن بدن برهنه خود می پرداخت . جرم این نوجوان ۱۷ ساله فقط عاشقی بود .
ماجرا چگونه اتفاق افتاد:
دعا به خاطر عشق به جوان عرب مسلمان میشود. حتی به شوق دیدن معشوق از روستا فرار می کند. اما جوان عرب دعا را نمیپذیرد.
دعا سرافکنده باز می گردد. اما به کجا ؟؟!! دعا جایی را برای رفتن ندارد. می داند که گناه غیر قابل بخششی مرتکب شده و بازگشتش به روستا برایش چیزی به جز پایانی سیاه نخواهد داشت. ولی دعا باز می گردد. شاید از گناهش بگذرند. دعا برای نجات جانش به نیروهای پلیس عراق در شهر پناه می برد تا شاید آنها بتوانند از آتش تعصب کور نجاتش دهند.اما پلیس به جای حفاظت از جان دعا، او را برای حیوانیترین رسم انسان، به قبیله اش تحویل میدهد. فردی از قبیلهاش دعا را ۵ روز پناه میدهد. اما مردان قبیله اش مَردند. متعصبند. دعا عاشق جوان عرب مسلمان شده، او را باید سنگسار کرد. مردان خانوادهاش دعا را از خانه بیرون میکشند.
روز مراسم فرا می رسد. هفتم آوریل ۲۰۰۷، دعا را با لباس گرمکن قرمز روی زمین میاندازند.
۹مرد برای سنگ سار- سنگ سار نه، لگد سار – آماده اند. صدها مرد هم برای تماشا ایستاده اند.
دعا روی زمین افتاده است. پایین تنهاش را برای تحقیر، برهنه میکنند و با سنگ و لگد بر جان نحیفش میکوبند.
مراسم سنگسار دعا در حالی انجام میشود که سه مرد پلیس عراقی با لباس نظامی ایستادهاند و این صحنه جنایتکارانه را تماشا میکنند.
دعای ۱۷ ساله زیر دست و پای مردان خانوادهاش لگد مال می شود. با دو دست صورتش را میپوشاد تا سنگ و لگد بر صورتش فرود نیاید. نیم ساعت است و هنوز دعا نفس میکشد. دستانش تکان میخورند.
تا آنکه عمو زادهاش بلوک سیمانی را جلوی چشم صدها تماشاگر بر سر دعا میکوبد . دعا غرق خون می شود…………………
صحنه هایی از این مراسم حیوانی توسط موبایلها ضبط و یک هفته بعد منتشر میشود و موجی از خشم و نفرت را در جامعه کردها و در تمام دنیا بر میانگیزد.
دعا دختر نوجوان به دلیل عبور از خط قرمزی که مردان متحجر طایفهاش ترسیم کردهاند، به دلیل عمل نکردن به قوانین غلطی که مردان مرتجع تیرهاش وضع نمودهاند، به دلیل پشت کردن به سنتهای عقب ماندهای که مردان متعصب قبیلهاش باور داشتهاند، آری تنها و تنها به خاطر عشق ورزیدن و بر سر پیمان عشق ماندن از سوی اعضای خانوادهاش مجرم شناخته میشود، در دادگاه ریش سپیدان خشک اندیش قومش محکوم میگردد و حکم مرگ توسط مردان غیرتمند! فامیلش اجرا میشود. دعا کشته میشود تا هم تاوان جسارت خویش را داده باشد و هم برای دیگر دختران ایل آینه عبرتی گردد .
انسانی که می تواند سرشار از عشق و احساس و احترام باشد ، ناگاه آکنده از نفرت ، کینه ، تعصب و خشونت می شود و همچون شکارچی درنده در نهایت قساوت شکار بی پناه خود را تکه تکه می کند. اگر می توان برای شکارچی عذر گرسنگی آورد، برای قاتلان این دختر بی پناه چه عذری بیاوریم؟ آنان هم گرسنه اند ؟ و یا تشنه اند؟ تشنه خون، تشنه آزار. آنان عطش تعصبات خود را با ریختن این خون برطرف می کنند؟!!!
در عراق که این روزها مردم به بهانه فرقه و قوم و مذهب تکهتکه میشوند، مردم به خاطر دعا تظاهرات میکنند . فعالان حقوق بشر زن در اربیل عراق برای دعا شمع روشن میکنند.
در ماه گذشته همایشی با نام دعا در عراق برگزار شد و در آن قوانین قبیلهای وحشیانه و قتلهای ناموسی ناشی از تعصبات کور محکوم شد.
اما دامنه جنایت به قتل دعای نوجوان محدود نیست. چند روز بعد از این واقعه٬ در حالی که اتوبوس کارگران کارخانه نساجی شهر موصل بعد از خستگی کار به محل سکونتشان در حال حرکت بود از سوی تعدادی مسلح ناشناس (گفته شده است وابسته به سازمان القاعده ) ٬ مورد بازدید قرار گرفته و در آنجا همه مسلمانان و مسیحیان را آزاد کرده و ٢١ نفر از یزیدیان را در همان محل به قتل می رسانند. گفته شده است که این جنایات به دلیل انتقام گرفتن از یزیدیان در اعتراض به سنگسار دعا است!!
روانشناسی جرم :
عمل غیرانسانی میتواند به بهانههای مختلف و در اشکال متفاوت از پیروان هر آئینی سر بزند. تعصب و تحجر خمیرمایه اندیشه کهنه موجوداتی انساننما می شود تا بتوانند حکم بر سنگسار دهند و در صف پرتاب کنندگان سنگ یا تماشاچیان این نمایش کثیف قرار گیرند. دیگر مهم نیست پیرو کدام مذهب، وابسته کدام ملت و جای گرفته در کدام طبقه باشی، مهم این است که بتوانی قساوت و شقاوت را در کنار جهالت و حماقت قرار دهی و با شکار یک قربانی جنایتی شرم آور را مرتکب شوی تا با خون ریخته شده از جسم او دشت جهلت سیراب گردد و عطش جنونت فروخسبد. این عمل کمتر از زنده به گور کردن دختران در دوره جهالت عرب نبود.
این سلسله جنایات و قتل عام ها در اوضاع فعلی عراق طبعا ادامه خواهد یافت و موج دیگری از خشونت و نا امنی و قتل را در این منطقه دامن خواهد زد.
سایت پزشکان بدون مرزضمن ابراز خشم ونفرت خود از این واقعه غیر قابل تصور٬ ضمن محکومیت شدید قتل ٢۴ کارگر به دست تروریست های مسلح ٬ از همگان می خواهد به این جنایات اعتراض کنند.
آیا کسی پیگیری کرد؟
دولت کردستان عراق شش نفر را در ارتباط با سنگسار دعا دستگیر کرده است. آیا آنها را مجازات خواهند کرد؟ ماموران پلیس که مامور بودند تا نظم این «انتقام ناموسی» را حفظ کنند، مورد بازخواست قرار خواهند گرفت؟ چه اقداماتی صورت خواهد گرفت تا ساختارهای دینی، سیاسی و اجتماعی تغییر یابد و آن صدها تماشاچی وادار به چون و چرا شوند؟ کی قتلهای ناموسی به عنوان جنایت به رسمیت شناخته خواهد شد؟
سایت های اینترنتی کرد زبان نوشتند: ۱۶نفر از عاملان این جنایت دستگیر شدند که چهار نفر آنان به اتهام تروریستی محاکمه خواهند شد. اما هیچ کدام از سایت های اینترنتی اشاره نکردهاند که عاملان این جنایت توسط چه نیرویی شناسایی و دستگیر شده اند و در چه دادگاهی محاکمه خواهند شد.
همچنین استان کردنشین سلیمانیه میزبان کنفرانسی به نام “دعا” بود که در آن پیش نویس قانونی برای منع کلیه اشکال خشونت علیه زنان برای ارجاع به پارلمان کردستان عراق مورد بحث قرار گرفت.
نجیبه محمود، یکی از افراد برگزار کننده این کنفرانس در مصاحبه با یک رادیوی عراقی گفت: برگزار کنندگان کمیته های ویژه رسانه ای، حقوقی برای دفاع از حقوق زنان عراقی تشکیل داده اند.
بخشان زنکانا، رییس کمیته حقوق زنان پارلمان کردستان عراق می گوید: کمیته از تمامی مدافعان حقوق زنان دعوت می کند اصلاحات پیشنهادی خود را در مورد قوانین احوال شخصیه مطرح کنند تا در کمیته حقوقی پارلمان که در حال کار کردن بر روی یک لایحه علیه خشونت بر زنان است مطرح شود.
وی می افزاید: پیش نویس قانون ازدواج های اجباری، خشونت فیزیکی، مثله سازی جنسی (ختنه زنان) را به عنوان تبعیض جنسیتی و خشونت علیه زنان درنظر خواهد گرفت.
کنفرانس یاد شده به یاد “دعا” نام گذاری شده بود .
بسیج افکار عمومی کردهای عراق علیه یزیدی ها پس از اعلام سر بریدن ۲۴ یزیدی به انتقام ” دعا ” تشدید شد بنحوی که سایتهای اینترنتی کرد زبان نیز در همراهی با افکار عمومی اخبار مربوط به این جنایت را به همراه تصاویری از ” دعا ” در صدر اخبار و گزارشهای خود قرار دادند.
شیوه پرداختن به قتل دعا به رغم متفاوت بودن در سایت های اینترنتی، بر محور محکومیت این جنایت و درخواست از مجامع بینالمللی برای حمایت از زنان کرد در قالب محکوم کردن مسئلهای تحت عنوان ” قتل های ناموسی” استوار است.
هر چند که همه سایت های اینترنتی کرد زبان معتقدند که مسئله قتل ” دعا ” از یک مسئله اجتماعی فراتر رفته و به سمت ایجاد یک بحران مذهبی عمیق در کردستان عراق و سیاسی شدن جهتگیری کرده است.
نکته قابل تأمل در موضعگیری سایت های اینترنتی کرد زبان در قبال کشته شدن ” دعا ” در این واقعیت نهفته است که این سایت ها به رغم مخالفت هایی جدی که با سازمان تروریستی القاعده دارند، هر روز اقدام به انتشار اخبار این سازمان تروریستی در قبال مسئله ” دعا ” میکنند و این در حالیست که افکار عمومی در کردستان عراق به شدت علیه یزیدی ها تحریک شده است.
در ماه گذشته انتشار اطلاعیه منتسب به دستگاه امنیتی دولت اسلامی عراق ( القاعده ) در مورد درخواست همکاری از کردهای عراق برای شناسایی و معرفی دو نفر از عاملان قتل ” دعا ” بار دیگر در صدر اخبار سایت های اینترنتی کرد زبان قرار گرفت.
در این اطلاعیه القاعده با انتشار عکس دو نفر که از طریق تلفن همراه فیلمبرداری شده از کردهای عراق خواسته تا این سازمان را در دستگیری و قصاص این دو نفر و تحقیقات بیشتر برای شناسایی سایر عوامل قتل دعا یاری دهند.
در این اطلاعیه تأکید شده که دولت اسلامی عراق (القاعده ) در حمایت از مسلمانان و انتقام ” شهادت ” دعا، حداقل ۵۰۰یزیدی دیگر را سر خواهد برید.
همزمان با واکنش های تند گروه های سیاسی و سازمان های مدنی و حضور القاعده و تحریک احساسات مذهبی و دینی کردهای عراق، همه پیروان آیین یزیدی اعم از کارگر و دانشجو از شهرهای سلیمانیه، اربیل، دهوک و سایر مناطق مسلمان نشین گریخته و به اطراف موصل که مرکز اصلی آنان است پناهنده شدهاند.
واقعیت این است که در این میان با توجه به خلاء قانونی موجود و ناتوانی حکومت اقلیم کردستان در تأمین خواستهای مردم مبنی بر مجازات عاملان این جنایت ، زمینه و فرصت بسیار مناسبی برای حضور پررنگ القاعده در کردستان فراهم شده است.
حکومت اقلیم کردستان عراق در این ارتباط فقط اطلاعیهای منتشر کرد که در آن این جنایت محکوم شده و با مقتول حادثه ابراز همدردی شده است. در حالی که خواست واقعی کردهای عراق مجازات عاملان این جنایت توسط حکومت اقلیم است.
حضور پررنگ و واکنش های القاعده در سایت های اینترنتی بعضا مخالف دین نشاندهنده جایگاه این سازمان تروریستی درافکار عمومی کردهاست که توانسته خود را به عنوان یگانه حامی حقوق و جان مسلمانان مطرح کند و این واقعیتی است که نویسندگان و صاحبنظران کرد عراقی نیز به آن معترف هستند.
متاسفانه اینک جنایتی دیگر و بزرگتر از مرگ دعا بوسیله القاعده در کردستان عراق در حال اجراست و چشم های کور و متعصب افکار عمومی با نظر رضایت و برای انتقام دعا به قتل افراد فرقه ایزدی ( یزیدی )که به طرز حیوانی به وسیله القاعده سر بریده می شوند می نگرد .
اولین وظیفه حکومت مستقل کرد های عراق حذف قوانین قومی و قبیلهای از معادلات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است، بخصوص در شرایطی که این گونه قوانین میتواند زمینه مناسبی برای به وجود آمدن بحران بشود.
حکومت اقلیم کردستان باید به طور مسؤولانه وارد این ماجرا شود تا زمینه بحرانسازی از بین برود در غیر این صورت “کردستان عراق “ دستخوش جنگ های خونین مذهبی خواهد شد.
تنها در فاصله ژانویه و مارس همین سال ۴٠ قتل ناموسی در کردستان عراق روی داده است. در این منطقه حداقل به همت سازمان های مستقل چنین آماری وجود دارد. در دیگر مناطق عراق گویی قربانیان قتل های ناموسی ارزش ثبت هم ندارند.
گزارشگر :
طهورا مریدی
”خبرنگار افتخاری سایت پزشکان بدون مرز”