با سلام به خدمت دوستان این تاپیک رو برای آشنایی شما با استان زیبای
کرمانشاه زدم. اولش بهتره یه کم راجع به پیشینه ی تاسیس این استان و علت نامگذاری اون صحبت کنم.
پیش از هر چیز بدانیم که تلفظ درست نام این شهر کِرماشان است نه کرمانشاه و هنوز هم سالخوردگان و آنانی که کردی را شیوا و رسا بر زبان می آورند بدین شهر کرماشان می گویند و کرماشان نیز در اصل « کِرماچان » بوده و « کرماشان » گونه فرسایشی ِ « کرماچان » است . برخی نیز می پندارند ریشه ی این نام « کرمانجان » است . کرمانج نام کردهای ترکیه ، بخشی از عراق و نیز کردهای سوریه و کردهای شمال خراسان و بخشی از جمهوری ترکمنستان و گروهی نزدیک دماوند است است. اما خوب است بدانیم کردی کرمانجی با کردی جنوبی ( یعنی کردی ایلام و کرمانشاه و لکی در لرستان و جنوب استان همدان ) بسیار فرق دارد .
کرمانشاه نام رسمی و دولتی این شهر است .در اشعار محلی کردی فقط نام کرماشان شنیده و دیده می شود . مثال :
کرماشانیگم وه دیل گریامه وه حکمِ دوسم زنجیر کِریامه
من کرمانشاهیم به اسیری گرفته شده ام به حکم دوستم یعنی شیرین زنجیر شده ام .
یه کِرماشانه چاله زَمینه سرحد ایرانه و جاگِـی شیرینه
این کرمانشاه است زمینش پست است . مرز ایران است و جایگاه شیرین است .
خوه م کرماشانی یارِم قصریه خاطر خوای بیمه تقصیرم نیه
خودم کرمانشاهی یارم قصر شیرینی است . خاطر خواهش شده ام و تقصیرم نیست .
کرماشان در متون اسلامی و عربی قَرمَسین و قِرماسان آمده و نگاهی به قرماسان و قرمسین نشانگر همان کرماشان است .کرماشان یعنی سرزمین رعایا . دیار کشاورزان . الف و نون آخر این نام نشانه ی نسبت است .
برخی می گویند :
ساخت شهر كرمانشاه به بهرام، شاه
ساسانی منسوب است كه در روزگار پدر فرمانروایی ایالت كرمان را داشت وبدین جهت به «
كرمانشاه» لقب یافته بود.
استان کرمانشاه در ایام هشت سال دفاع مقدس بیشترین حمله ی هوایی رو متحمل شده و هنوز هم در بخش هایی از شهر آثار بمب دیده میشه . متاسفانه با وجود از خودگذشتگی بیش از حد مردم استان ، توجه خاصی به اونها نشده و مناطق محروم در برخی نقاط شهر وجود داره که واقعا باعث تاسف و تاثر میشه . البته نباید بی انصاف بود چون نسبت به دوره ی حکومت ستم شاهی واقعا شاهد پیشرفت و توزیع عادلانه ی منابع بین تمام مردم هستیم. پدر بزرگم تعریف میکرد که زمان شاه باید تو
صف های چند کیلومتری برای دریافت نفت منتظر میموندن. تازه آخرش هم گیر نمیومد. تعریف میکرد
اون زمان هر چند وقت یه بار خواننده های معروف مثل هایده( هایده کرمانشاهی هستش) میومدن و
کنسرت برگزار میکردن ولی چه فایده خانواده ی شاه تمام عوایدی که از فروش نفت حاصل میشده رو
خرج خودشون میکردن و به مردم توجهی نداشتن! البته از یه شاه دست نشانده جز این هم انتظار نمیره!
بعد از انقلاب یعنی همون سالهای اول انقلاب که خیلی آتیش انقلاب تند بوده و مثلا زدن ریش و
استفاده از کراوات جرم بوده!
یه آقایی به نام فکر کنم خلخالی
میاد میگه: اینطوری
نمیشه که تو اسم کرمانشاه واژه ی
شاه باشه !
باید عوضش کنیم
اینطوری میشه
که اسم زیبای
کرمانشاه رو تبدیل میکنن به
باختران!
. البته خوشبختانه
بعد از چند سال متوجه میشن که چه اشتباهی کردن و اسم شهر رو دوباره میکنن : کرمانشاه!
اینم از معرفی اولیه ی شهر کرمانشاه .امیدوارم خوشتون اومده باشه!
راستی بچه ها تو کرمانشاه یه هتل پنج ستاره جدیدا در پاییز 89 تاسیس میشه که دیدن عکسش خالی از لطف نیست!